C.V.

Loekie van der Heide studeerde bij Maarten Veeze aan het concervatorium van Alkmaar en behaalde in 1989 haar diploma Docerend Musicus. Daarna studeerde ze aan het Koninklijk Concervatorium in Maastricht bij Dirk Verelst en behaalde daar in 1991 haar diploma Uitvoerend Musicus .

Ze volgde masterclasses bij o.a. Vera Beths, en Mikhaïl Bezverkhny. Ook volgde zij lessen bij Cecile Huijnen en Sonja van Beeck. Met verschillende kamermuziek ensembles heeft zij concerten gegeven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Venetië.

Naast haar werk als viooldocente - privé en bij Muziekschool Cool in Heerhugowaard - is ze vaste concertmeester van het Begeleidings Orkest voor Noord-Holland, speelt ze regelmatig bij Orchestra Particolare en The New Symphonics en werkte zij bij orkest Max Tak als violiste in diverse
jeugd-muziektheater producties.

Loekie van der Heide
foto: TM fotografie

Violiste

U kunt mij inhuren als violiste bij koorbegeleidingen, als remplacent bij orkestprojecten, bij muziektheaterprodukties en als soliste. Ook kunt u mij vragen de muziek te verzorgen bij feestelijke of plechtige gelegenheden. Met hoeveel musici, met welke instrumenten en welke muziekstijl (klassiek of liever wat lichter) gaat in overleg.

Lespraktijk

Lesgeven doe ik al sinds mijn 19e. Het is begonnen met stageleerlingen tijdens mijn opleiding docerend musicus aan het conservatorium Alkmaar. Al snel werd dat uitgebreid tot een eigen privé-lespraktijk met leerlingen uit Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Heiloo, Egmond en Castricum. En omdat ik het heel leuk werk vind ben ik er nooit meer mee gestopt.

Naast privé-les bij mij thuis heb ik ruim 15 jaar lesgegeven bij de muziekschool Schermer, Graft, de Rijp en drie jaar bij muziekschool Heiloo. Toen mijn dochters klein waren heb ik enkele jaren alleen privéles gegeven. Daarna heb ik enige jaren met plezier bij de muziekschool in Stedebroek gewerkt. Sinds 2019 ben ik verbonden aan muziekschool Cool in Heerhugowaard.

Muziektheater

Ruim 20 jaar was ik violiste bij Max Tak. Toen ik daar begon was het een film en dansorkest waarmee we zwijgende films begeleidden en op verzoek oude dansmuziek speelden op feestelijke gelegenheden. In 1998 maakten wij de opera Boris Godoenov in samenwerking met Frank Groothof. Dat was de start van MaxTak als maker van muziektheater voor kinderen. We hebben een aanzienlijke lijst voorstellingen gemaakt met diverse acteurs en regisseurs.

Het staan op het podium, de muziek en je instrument deel uit laten maken van het verhaal is ongelofelijk leuk werk om te doen. De laatste jaren maken we voorstellingen voor de leeftijd 5+ en dat is echt een geweldige leeftijdsgroep om theater voor te maken. Van de reacties en het meedoen van de kinderen in de zaal krijgen ik veel energie. Na hier meer dan 20 jaar gespeeld te hebben ben ik gestopt bij Max Tak. Met muziektheater maken zeker niet, maar in wat voor vorm dat staat nog open.

Het begeleidingsorkest voor Noord-Holland

Vioolles Alkmaar

Sinds 1999 ben ik  concertmeester bij het begeleidingsorkest voor Noord-Holland. We begeleiden oratoriumkoren in Schagen, Bergen (NH) en Castricum en ook het koor van de Adriaan Roland Holstsschool uit Bergen (NH).

Naast de goede sfeer in het orkest is de muziek prachtig om te spelen. Het werk als concertmeester daagt mij uit om steeds het beste uit mijzelf en de strijkersgroep te halen. Het is voor mij ook een kans en een uitdaging de solo’s te spelen waar je als concertmeester in de muziek mee te maken krijgt.

Ongeveer om de twee jaar wil het orkest een eigen concert geven waar ruimte is voor mooie symfonische werken en begeleidingen van instrumentale solisten. In 2011 heb ik zelf met de Romance in G van J.S. Svendsen en in 2016 met het dubbelconcert voor hobo en viool van J.S. Bach mogen soleren. Ook was ik in 2019 solist bij het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest met Meditation van J. Massenet en de Romance van A. DvorŠk.